Diëten of aan je leefstijl werken


Zelf ben ik jaren opzoek geweest naar de ideale ‘afslank’ methode. Elke keer probeerde ik weer iets nieuws en kwam ik na een tijdje weer tot de conclusie dat ik dit niet volhield of dit niet bij mij past. Zo ontstond bij mij het jojo-effect van vooral mijn mentale gezondheid. Door al het aanbod en alle verhalen en meningen die ik om mij heen hoorde zag ik door de bomen het bos niet meer. Ik wilde hier een oplossing voor bedenken.

Toen ik op mijn 16e stopte met topturnen vond ik het heel moeilijk om ‘normaal’ te eten. Nooit hadden wij geleerd om ‘goed’ te eten. Het moest gewoon altijd minder zijn en gezonder zijn. Ik kwam bijna 10 kilo aan in 6 maanden tijd. Dat was dus van 45 kilo naar 55 kilo en uiteindelijk woog ik 65 kilo. Wat best normaal is voor een jong volwassene van 20, maar ik vond mijzelf toen echt dik en ik was hierdoor heel onzeker. Mijn eigen beeld van mijn lijf, gespierd en dun meisje van 45 kilo, was ineens veranderd in dik en ongezond (in mijn hoofd hè). Ik zocht naar diëten en probeerde van alles uit. Van niks eten tot extreem veel en van detox kuurtjes tot de hele dag chocolade eten. Ook had ik vaak darmklachten en zat ik niet lekker in mijn vel. Ik kon niet tevreden zijn en dacht slecht over mezelf. Toch bleef ik van alles proberen en opzoek naar de ultieme methode voor mijzelf. Tijdens mijn zwangerschappen had ik veel last van eetbuien en lukte het mij na de eerste bevalling niet om weer een ‘normaal’ eetpatroon te vinden. Uiteindelijk vond ik mijn weg naar een gezonde leefstijl na mijn tweede zwangerschap begon ik in te zien dat baby’s om de 3 uur voeding/energie nodig hebben. Ook als kinderen op de basisschool doen wij dit en vanaf de middelbare school en hogere school zijn die vaste etenstijden ineens zoek. Soms raken we de weg kwijt in al het aanbod dat er is in de supermarkt en alle verschillende eetfeitjes die we voorbij horen komen. Het viel mij inmiddels ook op dat er bij feesten en partijen, op straat en op het werk, van jong tot oud, veel over eten en afvallen wordt gesproken.

Ik wil graag helpen met het meer bewust en zelfverzekerd omgaan met voeding en een goed gevoel creëren ten opzichte van voeding en jezelf. Minder moeilijk denken over voeding en meer genieten van voeding. Minder denken in hokjes van ‘slecht’/‘goed’ en ‘ongezond’/’gezond’, maar meer denken in waarom we nu eigenlijk eten en wat voeding ons oplevert. Vanuit dit perspectief verandert je kijk op voeding. Voeding is energie. Ons lichaam heeft energie nodig. Door meer te gaan kijken naar wat voeding ons oplevert aan energie en gevoel leer ik je op een andere manier, positiever, naar eten te kijken. Het gaat erom wat jij gelooft en wat goed voelt voor jou!

De belangrijkste voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om te functioneren zijn koolhydraten, eiwitten en vetten (ook wel macro’s genaamd). Naast deze macro’s zijn de micro’s (vitaminen, mineralen en water) belangrijke voedingsstoffen. Belangrijk is dat je van alle voedingsstoffen niet te veel en niet te weinig eet. Voor ieder mens is deze samenstelling verschillend, maar het moet wel in balans zijn om gezond en fit te leven. Bij mijn leefstijlbegeleiding gaan we samen op zoek naar jouw favoriete en meest productieve leefstijl om gezond en fit te leven en een voorbeeld te zijn voor je gezin.

In mijn programma gaat het erom dat jij jouw waarheid vindt. Welke voeding heb jij nodig en werkt goed voor jou en jouw gezin. Probeer, verander, pas aan, voel, denk en wordt bewust van jouw eigen gedachten over voeding en beweging. In de afgelopen jaren heb ik dit steeds gedaan en ben ik uiteindelijk tot mijn waarheid gekomen. Voor mij werkt dit perfect. Mijn leefstijl waarbij ik kan eten wat ik wil, maar het hoeft niet. Ik heb mezelf geleerd om te leven in balans en te spelen met voeding en beweging. Ik geloof erin dat dit voor veel mensen zal werken, maar voor iedereen net iets anders. En ook kan dit per dag of per week per persoon verschillen.

Daarnaast speelt bewegen een belangrijke rol in het blij en gelukkig voelen. Sporten heeft een positieve invloed op ons lichaam en brein. Bewegen is goed voor de algehele gezondheid, maar het verbetert ook je zelfvertrouwen, je geheugen en je krijgt er energie van. Daarnaast is het een goed voorbeeld voor je kinderen om lekker actief en fit te zijn. Samen spelen, rennen, stoeien en lachen.

Positief kijken en praten over voeding en beweging is het beste wat je jezelf en je kind mee kan geven voor de toekomst.

Share This Post

Meer blogs