De scholen zijn weer begonnen. De vakantie is voorbij en we moeten allemaal weer even in ons ritme komen. Ik hoor het veel om mij heen. De kinderen zijn moe van de eerste schooldag en moeten weer erg wennen. We zijn geneigd om rust te nemen in de middag, omdat de kinderen moe zijn. ‘We gaan nog maar even niet met iemand spelen’ of ‘we gaan vanmiddag eerst even uitrusten op de bank’, maar is het niet juist beter om lekker in beweging te blijven?

Van bewegen krijg je energie. Dit weten we allemaal wel, maar toch kiezen we liever voor uitrusten op de bank. Worden we hier niet juist moeier van? De volgende dag hebben we weer de neiging om op de bank te gaan liggen, maar als je moe bent kan je beter een rondje gaan wandelen of met de kinderen naar de speeltuin gaan. Doorbreek deze gewoonte door ervoor te kiezen naar buiten te gaan. Ga buiten in de tuin spelen, een rondje wandelen, fietsen of met de kinderen naar de speeltuin. Kinderen kunnen ontladen door lekker buiten te zijn, te bewegen en te spelen.

Het zijn allemaal gewoontes die wij onze kinderen aanleren. Het zijn gewoontes die wij van onze ouders of mensen om ons heen hebben geleerd. Het is de kunst van het doorbreken van deze gewoontes en in je nieuwe ritme te komen. Jij bepaalt jouw ritme en de gewoontes in jouw gezin.

Ons hele leven bestaat uit gewoontes die we hebben aangeleerd. Onze baby’s leren ons dat ze om de drie uur voeding nodig hebben om te kunnen groeien en te ontwikkelen. Zij laten ons weten als ze weer wat melk nodig hebben. Ze eten, spelen, slapen en groeien. Vervolgens gaan onze kinderen naar school. Ze gaan na het ontbijt leren en spelen. Rond tien uur hebben we weer wat energie nodig. We drinken koffie, thee of water met wat lekkers erbij (liefst een stuk fruit). Vervolgens gaan we na het spelen en leren (werken) rond 12 uur lunchen. We hebben weer wat energie nodig om verder te gaan. Na schooltijd eten we rond drie uur weer wat fruit en misschien ook een koekje of een snoepje. Daarna vinden we het vaak lastig om tot het avondeten niets meer te eten. Rond vier of vijf uur krijgen we gewoon trek en gaan we nog even wat eten en daarna gaan we weer avondeten.

Deze gewoonte is ons aangeleerd en dit leren wij ons kinderen nu aan. Zou het niet fijn zijn als wij onze kinderen deze gewoonte afleren en ervoor zorgen dat zij niet meer dan zes keer per dag voeding in hun mond stoppen. Dit is een training die wij ze aanleren door consequent te zijn. 

In plaats van weer wat eten of op de bank te rusten kan je bijvoorbeeld gaan wandelen, buiten spelen en speeltuintjes bezoeken. Probeer je gewoontes te veranderen en in je ritme (van energie) te komen door jezelf (en je kinderen) in beweging te houden.

Share This Post

Meer blogs